De Sluizenloop Nieuwegein vindt plaats op zondag 9 september 2018
Geschiedenis van de Sluizenloop Nieuwegein

Sinds 1974 wordt in het gezellige centrum van Vreeswijk (Nieuwegein Zuid) als afsluiting van de jaarlijkse feestweek op de 3e zaterdag in september de Sluizenloop Nieuwegein georganiseerd door atletiekvereniging Atverni.

In 1974 werd voor het eerst de Sluizenloop gehouden. Dit als onderdeel van de feestweek. De loop heeft altijd bestaan uit een loop voor volwassenen en een jeugdloop. De wedstrijd voor volwassenen ging aanvankelijk over 20 kilometer. De jeugd liep door het oude dorp.

De eerste jaren organiseerde Hellas het evenement, daarna de gemeente. Enkele jaren na de oprichting van Atverni in 1983 nam de Nieuwegeinse atletiekvereniging het evenement voor haar rekening.

Het onderdeel voor de jeugd heeft in de loop der jaren vele honderden deelnemers gekend. Het is een evenement dat al generaties meegaat. Er zijn lopers die als kind al hebben meegedaan en nu als veteraan meedoen. Aanvankelijk deden ook middelbare scholieren mee, maar de deelname liep hiervan sterk terug.

Het parcours is in de loop der jaren gewijzigd. Tot 1999 gingen de lopers vanaf de Oude Sluis naar Tull en 't Waal. In 2000 gingen de lopers tot halverwege dit plaatsje en vanaf 2003 kent de Sluizenloop Nieuwegein het huidige parcours langs het Lekkanaal. Met de komst van het Groot Utrecht Running Circuit werd de 10 kilometer de hoofdafstand. In 2005 kwam de 20 kilometer te vervallen. Van 2006 t/m 2009 was er een loop van 2,9 km ingepast voor de minder geoefende lopers.

In 2014 werd, ter ere van de 40e Sluizenloop, nog een maal de 20 km opgenomen in het programma. Op verzoek van de Ondernemersvereniging Vreeswijk wordt de Sluizenloop sinds 2015 op zondag gehouden in plaats van op zaterdag.